Socio-economische trends

HOE IS EEN CHINEES? Chinezen begrijpen door China's generaties te onderscheiden.

In de jaren ’90 toont het populaire TV moment Vaneigens de sketch ‘Hoe lang is een Chinees?’. Een taalgrapje waarbij een loutere mededeling ‘Hu Lang is een Chinees’ in het Nederlands klinkt als een vraag naar de lengte van de modale Chinees. Er volgt een hilarische miscommunicatie.

Die verkeerd begrepen vraag ‘Hoe lang is een Chinees?’ of in uitbreiding ‘Hoe is een Chinees?’ kent overigens sowieso geen sluitend antwoord. Dè Chinees bestaat niet, maar toch wordt ieder van ons al eens verleid om Chinezen te typeren. Het gevaar om stereotypes te formuleren, loert al gauw achter de hoek.

Wij, bij China Inkling, geloven meer in een beschrijving van de verschillende Chinese generaties als tool om dit volk beter te kunnen inschatten. Iedereen op deze planeet draagt zijn eigen levensrugzakje mee, grotendeels gevuld met omgevingsfactoren en historische gebeurtenissen die men persoonlijk heeft ervaren. Zo heb je de Chinese hoogbejaarden uit de Chinese steden die de stichting van de Chinese Volksrepubliek, in 1949, nog kunnen navertellen; die de Grote Sprong Voorwaarts en de ‘10 jaren Chaos’, lees Culturele Revolutie, lijfelijk meemaakten.

De opening van China en de start van ver doorgevoerde economische hervormingen, dit jaar exact 40 jaar geleden, brengt ons bij hen die geboren zijn respectievelijk na 1980(Na80’ers), na 1990(Na90’ers) en na 2000.

De Chinezen die in de jaren ’70 het levenslicht zagen, lachen de Na80’ers uit als de beat generation. De Na80’ers halen hun neus op voor de alternatieve Na90’ers; en in de ogen van de Na90’ers zijn zij die in de Chinese steden geboren zijn na 2000, hersenloze wezens.

Consumptie binnenin China blijft ook nog groeien dit jaar. McKinsey ziet de reden van deze groei vooral liggen bij de Na90’ers. Zij zijn de generatie die nog nooit een recessie in hun leven meemaakte en die een evenwicht nastreeft tussen werkprestaties en levensgenot. De Na80’ers daarentegen gingen volledig voor het eerste. Het impact van deze Na90’ers, nog volgens McKinsey, zal zich nog duidelijker aftekenen omdat hun ouders nu al in grote groepen hun pensioen opnemen wat zorgt van hun kant voor een lager consumptiepeil.

De allerjongste generatie, ‘Tweede éénkind generatie’, ‘Internetters’- , ‘Gamers’- generatie of de ‘Globaliserende Economie Chinezen’ – China werd lid van de WTO in 2001 – wordt dit jaar 18 en volwassen en zijn volgens de Chinese media de gelukkigste Chinezen ooit. Zelf voelen ze zich open, zelfstandig en pluralistisch. Het zijn de kopers op Internet zonder financiële beperkingen die zich echter niet laten verleiden tot extreme uitgaves. Van hun aankopen verwachten ze topkwaliteit. Ze houden van het grootse; zien vrienden als hun echte vertrouwenspersonen; en weigeren elke mode trend blindelings te volgen. Universitaire docenten klagen dan weer over hun gebrek aan inzet en respect.

Als we de Chinese generaties nog verder kunnen analyseren en in detail beschrijven, krijgen we een scherper beeld van hen en zal de communicatie met onze Chinese medemens alleen maar vlotter verlopen. Met die data kan je aan de slag om een Chinese klant, je zakenpartner, je Chinese werknemer, en finaal ook dè Chinese consument ècht te verstaan en goed in te schatten!

 

 

2018.10.03

 

Lees ook

1. China Perceptie

Hoe wij, Westerlingen, naar China kijken... van rariteitenkabinet naar respect!

http://www.chinainkling.com/content/China_Perceptie.pdf

 

2. China en Vlaanderen clashen

De interculturele clash start vanuit een verwijt - de ene cultuurgroep verwijt de andere - dat aanleiding geeft tot ernstige wrevel.  Het waarnemen van deze wrevel door beide partijen is de eerste stap in een beter begrip van elkaar, de 8 specifieke 'wreveldomeinen' tussen van Vlaanderen en China.

http://chinainkling.com/content/accurate-China-Communicatie.pdf

 

3. China in 1984

De Chinese Tijd van Toen of hoe een jonge Vlaming in 1984 voor het eerst voet aan Chinese wal zet:  http://chinainkling.com/content/Die_Chinezen_In_onze_tijd_van_toen.pdf